Dresswaar & Thee | Numansdorp
Miriam startte zeven jaar geleden samen met haar dochter Merel thee- en cadeauwinkel Dresswaar in Numansdorp. Allebei zijn ze echte theeleuten. Merel kan zelfs in één oogopslag zien wat voor thee het is. Of die twee altijd op één lijn zitten? Miriam: “Nee, helemaal niet. Maar dat wist ik toen nog niet. Nu blijkt dat juist belangrijk te zijn en goed te werken.”
Toen Miriam en Merel begonnen met Dresswaar en Zo, hadden ze curiosa, antiek en tweedehands. Miriam: “Een grote liefde van ons allebei. Maar antiek was een beetje uit in die tijd. Alle antieke kasten werden wit geverfd. En je kreeg overal kringloopwinkels. Merel kwam met het idee om thee te verkopen. Haar opa en oma, mijn toenmalige schoonouders, hadden een branderij waar ze ook thee verkochten. Zo begonnen we met zes soorten losse thee. Nu hebben we er over de honderdveertig. Op z’n minst. En natuurlijk alles wat er bij komt: filters, theebekers, theepotten. En chocolade. Héle lekkere chocolade.”
Opgegroeid in een winkel
Miriam is al heel lang eigen baas. Ze komt uit een horeca-nest vertelt ze, en daarna heeft ze nog drie kinderkledingzaken gehad. “Toen Merel baby was, had ze haar eigen slaapkamer boven de winkel. In de winkel stond een box waar ze lekker in kon spelen. Kleine kinderen van klanten gingen daar dan gezellig bij zitten. Alhoewel, gezellig; ze vond het niet altijd even leuk om haar plekje te delen.”
“Merel is dus letterlijk opgegroeid in een winkel. Niet zo gek eigenlijk dat we het nu samen doen. Ik heb nog een zoon en die is ook ondernemer, daar kon je natuurlijk op wachten. We werken als gezin veel samen. Mijn man is timmerman en heeft alles wat je in de winkel ziet gebouwd. Daar zijn we heel blij mee, want alles is op maat gemaakt. Dat kwam goed uit, want vroeger zat hier een lingeriewinkel en was er bijvoorbeeld een paskamer waar nu de kassa staat. Ook al hebben we nu bijna geen antiek meer, we houden nog steeds van mooie spullen. We zijn twee jaar bezig geweest om een toonbank te vinden. Deze komt uit een oude banketbakkerszaak en past perfect in deze winkel.”
Theesommelier
“Ik heb aardig wat verstand van koffie, maar drink het zelf eigenlijk niet. Ik ben een echte theeleut. Merel is toch de thee-expert. Zij houdt de inkoop van de thee bij en doet het financiële plaatje. Alles in overleg natuurlijk, maar dat kan ik wel aan haar overlaten. Zij kan precies aan de thee zien wat het is. In één oogopslag. We blijven allebei leren over thee. Een paar keer per jaar nodigen we een theesommelier uit. Die houdt ons fris en weet alles van struik tot theekopje. En natuurlijk lezen we alles wat los en vast zit. De keuken is mijn afdeling. Niet alle Hoeksche Waarders weten dat er een populaire wandelroute dwars door Numansdorp loopt. Het Floris V-pad, een route van Amsterdam tot Bergen op Zoom. Mijn horeca hart maakt wel een sprongetje als ik Fransen, Duitsers en Engelsen in de zomer op het terras blij kan maken met mijn eigen taarten en high tea’s.”
Eenhoorn-thee
“Mijn eerste kopje écht goede thee kan ik me nog goed herinneren. Dat was bij de branderij van mijn toenmalige schoonouders. Ik kan me de geur nog zo voor me halen. Dat waren echt van die grote theekisten uit China. Er waren nog niet zoveel smaken als nu. Er is één recept van Merel’s oma dat ik nu nog steeds gebruik. Van een aantal theesoorten maken we de samenstelling zelf. De eenhoorn thee bijvoorbeeld, die heeft Merel zelf samengesteld.”
Ondernemen
“Als ondernemer blijf je leren. Je moet constant vernieuwen, niet stil blijven staan. En natuurlijk denken vanuit de klant. En dat moet dan aansluiten bij wat je zelf mooi vind. Alles wat ik hier heb staan is mijn eigen smaak. Ik verkoop alles wat in de winkel staat. Behalve m’n dochter dan, die is niet te koop.”