Tomasu | Hoeksche Waard

Verhaal

Tomasu Sojasaus is de enige micro gebrouwen sojasaus in Europa en vindt zijn oorsprong in Rotterdam. De oprichter, Thomas Uljee, geboren en getogen in Rotterdam, leerde zichzelf de kunst van het sojasaus brouwen door de wereld rond te reizen, online onderzoek te doen en 3 jaar van vallen en opstaan door te brengen door nauw samen te werken met zijn brouwpartner-in-crime Piet van Westen.

Met respect voor eeuwenoude Japanse en Nederlandse tradities, wordt de sojasaus gefermenteerd en gerijpt, gedurende een minimum van 24 maanden, in 25- tot 50-jarige whiskyvaten die speciaal afkomstig zijn van de beste distilleerderijen van Schotland. Met behulp van deze vaten als een rijpend vat is de smaak vrij rijk en uniek.

Geïnspireerd door ‘s werelds beste wijnhuizen en gedreven door de overtuiging dat echte kwaliteit alleen kan worden nagestreefd door volledige autonomie te hebben in elke stap in het proces, werkte Thomas in 2014 samen met de lokale boer Jeroen Klompe. Sinds de dag dat ze elkaar ontmoeten, ligt de wederzijdse focus op het streven naar de gezondste en voedzame grond om de meest smaakvolle ingrediënten voor de sojasaus te kweken.

Dit resulteert in lokaal geteelde en zorgvuldig met de hand geplukte sojabonen en tarwe. Deze twee ingrediënten worden gecombineerd met bronwater en natuurlijk grof grijs zeezout, geoogst in Bretagne, Frankrijk.

De fermentatie wordt gestart door de toevoeging van onze eigen schimmel, Aspergillus Oryzae Tomasu. Het enige ingrediënt dat daarna wordt toegevoegd is tijd. De tijd neemt het minimaal 24 maanden over en garandeert een fijne, diepe en subtiele smaak.

Eenmaal geperst, krijgt de rauwe sojasaus nog eens 12 maanden de tijd om zich te settelen en zijn unieke smaken verder te ontwikkelen. Waarna het wordt gebotteld, geëtiketteerd en met de hand genummerd om elke fles individueel te controleren voordat ze haar stempel van goedkeuring geeft. Waardoor elke fles Tomasu Sojasaus het resultaat is van een enkele vatenreis van minstens 3 jaar.