Slagerij Schipper | Oud-Beijerland

Historie

De slagerij is momenteel in handen van de 4e generatie Schipper. Al sinds 1905 is de slagerij gevestigd in Oud-Beijerland. Inmiddels zijn we dan ook uitgegroeid tot een begrip in de omgeving en staan wij bekend om onze ambacht, eigen worstmakerij en daarnaast de heerlijke erwtensoep.

Wie vandaag de dag binnenstapt in onze winkel op de Beijerse Hof kan zich misschien moeilijk voorstellen dat de geschiedenis van onze slagerij al meer dan honderd jaar terug gaat. Toch zijn wij samen met bakkerij Voordijk de langst aanwezige specialist in Oud-Beijerland

Het begon allemaal in 1905 toen Cees Schipper zijn slagerij opende in de Kerkstraat. Cees had maar liefst dertien kinderen, waarvan verschillende zonen en dochters ‘in de zaak’ kwamen te werken. Op een gegeven moment wilden twee van die zonen, Klaas en Paul, écht verder in de slagerij en zo werd in 1949 een vennootschap opgericht, met Cees, Klaas en Paul als vennoten.

Een aantal jaar daarvoor, nog voor de oorlog, waren de heren ook gestart met het zelf slachten van vee en gingen ‘de Schippers’ zelf naar de Veemarkt in Rotterdam en vanaf 1973 naar Leiden om zélf koeien en varkens te selecteren en te kopen. Deze dieren werden vervolgens thuis in Oud-Beijerland geslacht om zo kraakvers in de slagerij verkocht te worden.

Toen Cees ophield met het werken in de slagerij en zijn twee zoons er samen voor kwamen te staan, was het wachten op de derde generatie. Vanaf zijn zestiende jaar raakt op die manier Bas Schipper – zoon van vennoot Klaas – betrokken bij het familiebedrijf en vijf jaar later volgde ook Bas’ jongere broer Klaas junior. Uiteindelijk traden er zelfs nog twee generatiegenoten in de voetsporen van de broertjes, omdat twee zussen óók in de slagerij terecht kwamen. Sterker nog: Een van hen, Klazina, werkt nu nog steeds in de winkel op de Beijerse Hof…

In 1979 deed Klaas senior een stapje terug en verdween hij uit de winkel. Omdat Oud-Beijerland in de jaren tussendoor gestaag was doorgegroeid en het aantal inwoners van ons dorp flink was gestegen, kreeg Slagerij Schipper steeds meer klanten. In 1979 openden de broers Bas en Klaas daarom een tweede vestiging in de nieuwbouwwijk bij de Beijerse Hof.

Klaas werd het gezicht van de winkel aan de Kerkstraat, terwijl Bas naar de nieuwe slagerij trok. Jarenlang runden de broers Schipper de twee vestigingen, totdat in 2007 werd besloten de oude winkel te sluiten en te gaan gebruiken als werkplaats en productiebedrijf.

In 2010 dook er weer een nieuw gezicht op in de overgebleven slagerij op de Beijerse Hof. Bas’ tweede zoon Piet nam de zaak over en vormt samen met zijn jongere broer Gert-Jan de vierde generatie slagers van de familie. Hoewel Slagerij Schipper niet zelf meer mag slachten, selecteren de broers nog steeds samen met ‘pa’ Bas de runderen die vervolgens via het slachthuis terecht komen in de toonbank.

Met een gespecialiseerde worstmakerij, een groot assortiment aan vers bereidde kant- en klaar maaltijden en een uitgebreid aanbod aan verse vleesproducten en vleeswaren is de vierde generatie ‘Schippers’ er klaar voor om u te helpen in de winkel op de Beijerse Hof of bij u thuis.

De paard-en-wagen van Cees en Klaas Senior werd vervangen door een transportfiets en later door een brommer van Bas. Gelukkig hebben Piet en Gert-Jan natuurlijk gewoon een moderne koelauto achter de winkel staan, waarmee uw bestelling snel en vers afgeleverd kan worden.

Slagerij Schipper heeft zoals u ziet een mooie en lange historie. Toch telt voor ons vooral het heden en de toekomst. Bestel snel via Ben & Pieter’s